Επίσκεψη στο μουσείο Ρήγα Βελεστινλή

Μία από τις δράσεις που υλοποίησε ο άξονας 9 του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ  Ν. Ιωνίας Βόλου, που αφορά τις ‘Σχέσεις μεταξύ του Προσωπικού του Σχολείου με τους Μαθητές και τις Σχέσεις μεταξύ των μαθητών’, ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο-Εκθεσιακό χώρο ‘Ρήγας Βελεστινλής’ στο Βελεστίνο, γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας μαθητών και με τη συνοδεία εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.Τους μαθητές υποδέχτηκαν  και ξενάγησαν στο χώρο οι άνθρωποι του μουσείου, οι  οποίοι τους μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες των μαθητών και δώρισαν στο σχολείο βιβλία σχετικά με τον πρωτεργάτη και εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή.

Ο Εκθεσιακός χώρος-κέντρο πολιτισμού-Μουσείο, ‘Ρήγας Βελεστινλής’, αποτελεί το φάρο πνευματικής δημιουργίας στην πόλη του Βελεστίνου. Είναι ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού αφιερωμένος στον μεγάλο εθνεγέρτη, τον άνθρωπο ορόσημο για εμάς,  Ρήγα Βελεστινλή. Είναι επίσης ένα νέο, άνετο κτίριο, όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές και πνευματικές δράσεις. Με όχημα την ψηφιακή τεχνολογία οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν πολλά εκθέματα με αναφορά στο Ρήγα Βελεστινλή, ενώ κεντρική θέση κατέχει η «Χάρτα του Ρήγα». Η «Χάρτα της Ελλάδος» είναι έργο του Έλληνα Διαφωτιστή και πρωτεργάτη της Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή, γνωστού ως Ρήγα Φεραίου. Χαράχθηκε από τoν Franz Müller σε 12 φύλλα, τα οποία ενώνονται σχηματίζοντας έναν ιστορικό, γεωφυσικό και πολιτικό χάρτη τεσσάρων (4) τετραγωνικών μέτρων. Τυπώθηκε στη Βιέννη το 1797 στο τυπογραφείο των Πουμπλίου και Γεωργίου Μαρκίδων Πούλιου σε 1.220 αντίτυπα. Η Χάρτα προβάλλει το πολιτικό όραμα του Ρήγα Βελεστινλή για την απελευθέρωση όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου από τον οθωμανικό ζυγό. Μαζί με τον Θούριο αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για τη διάδοση των επαναστατικών του ιδεών.

Ακολούθησε επίσκεψη στην πανάρχαια πηγή της Υπέρειας Κρήνης (Κεφαλόβρυσο). Η Υπέρεια Κρήνη ή Κεφαλόβρυσο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Βελεστίνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία και την προφορική παράδοση εκεί κατοικούσε ο Υπέρητος, γιος του Μέλαντα και της Ευρύκλειας, ο οποίος έδωσε το όνομα του στη λίμνη. Κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι η λίμνη πήρε το όνομα της από μία νύμφη, την Υπέρεια, που ζούσε μέσα στα νερά της.Πολύ κοντά βρίσκεται το ρολόι. Το ρολόι, έχει ιστορία αιώνων και ιδιαίτερη σχέση με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο Πύργος του ρολογιού κτίστηκε το 1907.Τα δύο αυτά μνημεία τα τελευταία χρόνια δεσπόζουν στο χώρο αυτό και εξασφαλίζουν την ιστορική συνέχεια της περιοχής.Τελειώνοντας την περιήγηση στο Βελεστίνο, οι μαθητές και οι συνοδοί τους απόλαυσαν το αναψυκτικό τους στο κέντρο της πόλης και κουβαλώντας μαζί τους όμορφες εικόνες, πήραν το δρόμο της επιστροφής για το σχολείο τους. Τίναξαν την σκόνη του χρόνου και ανακάλυψαν σημεία της πόλης του Βελεστίνου που μαρτυρούν ότι η ιστορία της γενέτειρας του Ρήγα έχει βαθιές ρίζες.Ο Ρήγας Βελεστινλής με το ελεύθερο  πνεύμα του, τον αγώνα του και προπάντων το μαρτύριό του, υπήρξε ο πρωτεργάτης της ελευθερίας μας, αλλά και η «σπίθα» που άναψε τη φωτιά του αγώνα για  την απελευθέρωση του υποδουλωμένου γένους. Έτσι, το έργο του αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *